Sudová vína velkoobchod
Naše sudová vína si svou kvalitou a širokou nabídkou neustále získávají nové příznivce. Často také v dnešní době díky své kvalitě nahrazuje odrůdová jakostní vína. Stabilně máme skladem 25 a více odrůd.
Moravská sudová vína
Především Vám dodáváme víno z našich vlastních vinohradů. K jejich založení nás vedlo přání mít dostatek vlastních hroznů pod stálou kontrolou a eliminovat tak dřívější výpadky v dodávkách opravdu kvalitní suroviny. V letech 2002 – 2004 jsme proto vysadili 32 ha vinohradů v katastru Zaječí, Rakvice a Velké Bílovice. Jedná se o atraktivní odrůdy Pálava, Sauvignon, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Veltlínské červené rané, Muškát Moravský, Tramín, Kerner, Zweigelterebe, Rulandské modré, Dornfelder. Další odrůdy jsou vyráběny z dlouhodobě pronajatých vinohradů v katastru Kobylí, Valtice a Lednice.
Hrozny těchto odrůd jsou sbírány v cukernatostech dosahujících kvality přívlastkových vín. Z důvodu dodržení vinařského zákona ohledně prodeje přívlastkových vín pouze v láhvích jsou tato vína zatříděna jako zemská. Na požádání jsme schopni odběratelům předložit kompletní analytický rozbor vín.
V letech 2010 až 2012 jsme kvůli silným mrazům a tedy i ztrátám a nízkém výnosu na vinicích obecně nakupovali hrozny i od jiných vinohradníků. Opět se ovšem jednalo o hrozny sklizené na Moravě. Nepřízeň počasí se nutně projevila i na vzrůstu cen výkupu, tak pochopitelně v cenách koncových. Kvalita těchto ročníků je však velmi vysoká, a proto jsou i při vyšší ceně vína z nich vyrobená velmi vyhledávána.*
Námi dodávaná sudová vína jsou každoročně kladně hodnocena na oblastních koštech vín a dokonce byla velmi příznivě hodnocena v soutěži Vinum Juvenale.
*Komentář: Uvědomme si, že hrozny z Moravy jsou dnes ceněny ve výkupu částkou 16 – 24 Kč (dle cukernatosti) za 1 kg. Při průměrné výlisnosti hroznů 55 % je tedy potřeba cca 2 kg hroznů na 1 l vína, to znamená, že litr vína při vyšší cukernatosti moštu lze vyrobit za 48 Kč. A od toho se odvíjí prodejní cena.
Sudová vína ze zahraničí
Pro uspokojení nároků našich odběratelů jsme obohatili nabídku sudových vín i víny ze světa. Sudová vína dovážíme v cisternách především z Rakouska, Itálie, Španělska, Makedonie, Moldavie, JAR. Díky tomu Vám můžeme nabídnout i neobvyklé odrůdy, které se v našich klimatických podmínkách nepěstují, a to Tempranillo (z něj vyráběná vynikající barikovaná Crianza Tempranillo) nebo sladké, téměř dezertní cuvée červených odrůd Kagor.
Technologie
Bílá vína vyrábíme moderní cestou řízeného kvašení, při výrobě však využíváme letité zkušenosti a vína necháváme ležet dlouhodobě na kvasničním kalu. U většiny vín technologicky zastavujeme kvašení, aby ve vínech byl zachován příjemný zbytek cukru, vyhledávaný našimi zákazníky.
Při výrobě červených vín nám práci hodně usnadňuje vinifikátor, ale experimentujeme i s dlouhodobou macerací rmutu. Standardně dodáváme pro odběratele kompletní analytický rozbor vín. Vína jsou u nás před expedicí ošetřena svícovou filtrací o čistotě 0,5 µ.
KEG sudy
Sudová vína dodáváme v 50l nerezových KEG sudech, okrajově i 30l KEG – sudy, obvykle zavážíme v týdenních intervalech. Víno je ze sudů stáčeno hlavicemi, pomocí hnacího plynu; doporučujeme dusík. Stáčení pomocí dusíku z „KEG systému” má několik výhod. Především zabrání oxidaci roztočených nádob a uchová tak kvalitu vína po celou dobu stáčení vína. Navíc víno v mnoha případech nepotřebuje chladící zařízení (pokud je skladováno v přijatelných podmínkách) a za použití doporučeného média tak není vázáno na elektrický proud. Může být tudíž použito v podstatě kdekoliv a kdykoliv.
Při daném odběru svým zákazníkům můžeme bezplatně pronajmout i stáčecí zařízení. Zákazník si zajišťuje jen láhve s inertním plynem (dusíkem) a jejich výměnu (plnění lahví s kapalnými plyny a výměna totiž přísluší jen licenčním pracovištím). Více o stáčecím zařízení a výčepech se dočtete zde nebo nás můžete kontaktovat.