Sezóna burčáků u nás začíná 3. září

Sezóna burčáků u nás začíná 3. září
Dobrý burčák vás osvěží, dodá energii a najisto zažene podzimní splíny! A je zdravý. Zavítejte do našich vinoték…

Burčák a zdraví

Burčák má blahodárný vliv na lidské zdraví. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu.

Kvalitní burčák obsahuje především hodně přirozených cukrů; je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel např. ve slazených limonádách a colových nápojích. V burčáku je také velké množství vitamínů skupiny B; například tiamin podporuje srdeční činnost. Má blahodárné účinky na vlasy, nehty, pokožku, ale třeba i na nervovou soustavu a díky nízkému obsahu alkoholu i na srdce a cévy. Obsah stopových prvků, např. je zinek a železo, se pozitivně projevuje na metabolických procesech. V burčáku jsou i přirozené bakterie a kvasinky. Díky tomu jsou v něm i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.

Co je burčák?

Burčák nebo též “mléko starců” je český unikát a krom několika oblastí Rakouska a Slovenska nikde ve světě nenašel takovou oblibu. Jde o mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Podle stadia kvašení se burčák mění od sladkého moštu k suššímu mladému vínu. Nejlepší je ve fázi tzv. vrcholného kvašení, kdy obsahuje čtyři až šest procent alkoholu a poměr cukrů a alkoholu je zhruba půl na půl. Na bílý burčák se obvyklle zpracovávají rané  odrůdy Muškát moravský, Irsai Oliver či Veltlínské červené rané, později také Müller Thurgau a Veltlínské zelené. Populární je i červený burčák  (především z Modrého Portugalu), který bývá k mání od poloviny září. Je to mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů na červené víno.

Jak poznat dobrý burčák?

Burčák by měl mít světle béžovou až okrovou barvu a rozhodně nesmí obsahovat žádné pevné kousky. I u burčáku platí, že je vyráběn jen z hroznů, nikoliv z dalšího ovoce. Neměl by být ani příliš kalný. Větší množství kalu se totiž objevuje až v pozdějších fázích kvašení, kdy už je většina cukru prokvašená, burčák je tedy více alkoholický a už není tak sladký, svěží a chutný. Ovocné aroma vznikající během kvašení se v hotovém víně už neobjevuje. Bílý burčák voní po banánech a broskvích, červený po malinách. Na pozadí chuti má burčák od poctivého vinaře už v počátku charakteristickou vůni po odrůdě, ze které byl vyroben.